top of page

Маленька ванна кімната може світлою і просторою за рахунок підібраного освітлення.

Обновлено: 5 нояб. 2020 г.

Освітлення маленької ванної кімнати

Освітлення маленької ванної кімнати – дуже важливий елемент її оснащення. Воно має бути не тільки декоративним, а і практичним. Тип і розмір світильників – це ще не все – важливо ще і правильно їх розташувати. Як правильно розташувати світло в маленькій ванній кімнаті, щоб користуватися нею було максимально комфортно? Ось деякі з найбільш важливих правил.

Як розташувати освітлення в маленькій ванній

У разі маленької кімнати діють ті ж правила, що і для ванної з великим простором . Однак головна відмінність – це тип ламп: їх форма і розмір. Освітлення маленької ванної кімнати має забезпечувати, насамперед, безпечне пересування в ній, але не слід забувати і про естетичну цінність.

Основа – стельовий світильник. Однак навіть якщо ванна дуже маленька, верхнього світла буде недостатньо. Досить встати під лампу – і тінь готова. Це, в свою чергу, ускладнить, наприклад, нанесення макіяжу або укладання зачіски поруч з дзеркалом у ванній. Тому при плануванні освітлення для маленької ванної потрібно враховувати як мінімум два джерела світла: стельовий (загальний) і над дзеркалом (точковий). Такого освітлення для дуже маленької ванної кімнати (4–5 м²) має вистачити. Однак при бажанні можна встановити додаткове джерело, наприклад, над ванною. Однак важливо уникати великих звисаючих люстр в маленькій кімнаті, які будуть займати місце абсолютно без потреби. Вибирайте невеликі, але стабільні і яскраві джерела світла, такі як світлодіодні світильники.

Як розташувати освітлення в маленькій ванній? Центральне місце має зайняти світильник. Поруч з дзеркалом повинно бути точкове освітлення. Варто поставити два джерела світла – з двох сторін. Вони забезпечать рівномірне освітлення, які не відкидаючи тіні (як у випадку з лампою, розміщеною перед обличчям або над дзеркалом).

Яке освітлення для маленької ванної вибрати? Найбільш популярні світлодіодні лампи (як плафони, так і планки або бра). Не менш практичні галогени, проте їх вибирають рідше через набагато більш високе споживання енергії.


Стельове освітлення в маленькій ванній

Підвісні люстри або декоровані бра – не найкращий варіант для маленької кімнати. Вони займуть місце, обмежуючи при цьому свободу пересування. Тому в маленькій ванній краще використовувати сучасне освітлення у вигляді компактних світильників або вбудовані світильники в натяжну стеля.

Стельове освітлення в маленькій ванній повинно:

• давати рівне, розсіяне світло;

• займати мало місця;

• мати окремий вимикач, додатковий для освітлення біля дзеркала – так ними можна користуватися окремо.

Також пам'ятайте, що для ванни підходять тільки світильники для ванної. У них відповідний клас водонепроникності, завдяки чому вони забезпечують безпеку в приміщенні з підвищеною вологістю і досить високою температурою. Установка світильників для вітальні в ванній кімнаті може мати небезпечні наслідки – від незначного збою до короткого замикання в електросистемі.


Світлодіодне освітлення для маленької ванної

Світлодіодне освітлення – це сучасне і найбільш функціональне освітлення для невеликої ванної кімнати. Це енергозберігаюче і безпечне рішення. У світлодіодних лампах немає небезпечних речовин, таких як ртуть. Тому при ударі вони не виділяють ніяких токсичних речовин.

Такі лампи також мають набагато більший термін служби, ніж інші типи освітлення. Вони стійкі до перепадів напруги і частого вмикання і вимикання. Крім того, на вибір пропонується цілих 3 кольору світла:

• теплий;

• холодний;

• нейтральний.

Тепле світло надає приміщенню затишок і «пом'якшує» його декор. Холодний колір світла, в свою чергу, створює враження більшого простору, тому ідеально підійде для маленької ванної кімнати. Нейтральний колір, в свою чергу, найбільш близький до денного світла, тому він ідеально підходить для точкового освітлення, наприклад, дзеркал. Холодні і нейтральні світлодіоди в маленькій ванній – ідеальне рішення в усіх відношеннях.


Освітлення дзеркала в маленькій ванній

Ми проводимо велику частину часу перед дзеркалом у ванній під час ранкових приготувань і вечірнього туалету. Макіяж, укладання зачіски, гоління волосся на обличчі або виконання інших косметичних процедур вимагає високої точності. А для цього потрібна хороша видимість. Це забезпечується правильним освітленням дзеркала. Як вже говорилося раніше, освітлення в маленькій ванній біля дзеркала повинне бути двостороннім: з лівого і з правого боку. Таке розташування джерел світла дозволить рівномірно освітити обличчя. Також добре поставити переносні настінні світильники, які можна встановити під різними кутами в залежності від ваших поточних потреб.


Освітлення маленької ванної в скандинавському стилі

Скандинавський стиль як і раніше дуже популярний. Він відрізняється мінімалізмом і практичністю. Тому освітлення маленької ванної кімнати в скандинавському стилі має відповідати загальному характеру приміщення.

У цій ролі (знову ж) відмінно підійдуть світлодіоди (точкові світильники, світильники які вбудовуються в підвісну стелю або невеликі бра).


Освітлення маленької ванної – не складне завдання. Досить пам'ятати про два основні джерела світла: на стелі і біля дзеркала, а також про можливе додаткове освітлення в тому місці, де це необхідно (найчастіше це душовий піддон або ванна). У маленькій ванній варто використовувати невеликі світильники (плафони, світлодіодні стрічки, невеликі бра), які забезпечать рівномірне освітлення всього приміщення. У маленькій ванній відмовтеся від навішування великих абажурів.

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page